< KATEGORIA: SUPER SMOOTHIES

spirulina

skład: spirulina, kiwi, banan, jabłko

Intrygujące połączenie jabłka, banana i kiwi z prawdziwym darem natury – algą prosto z morskich głębin! Poczuj prawdziwą morską przygodę i zapewnij sobie nieskazitelną urodę i zdrowy, silny organizm! Dzięki wysokiemu stężeniu witamin i minerałów oraz niewiarygodnie wysokiej ilości białka zawartego w spirulinie odtrujesz swój organizm z toksyn, osiągniesz ogólną poprawę witalności oraz spektakularne efekty lecznicze.

  300ml 400ml
wartość energetyczna [kcal] 237 303
białko [g] 4,6 5,8
tłuszcz [g] 1,1 1,4
węglowodany [g] 53,9 68,8
błonnik [g] 2,7 3,1
W SMOOTHIE SPIRULINA ZNAJDZIESZ

SPIRULINA

ok.360 kcal/100g

Większość z nas słysząc nazwę spirulina, nie potrafi jej sobie skojarzyć z jakimkolwiek produktem. A spirulina to po prostu algi morskie, które pozyskiwane są z płytkich zatok morskich.

Czy wiesz, że…
– Zawartość białka w spirulinie to 60 do 65 %, czyli blisko 3-krotnie więcej od zawartości białka w mięsie.
– Zgodnie z wynikami badań naukowych, w ramach uzupełnienia dziennej diety wystarczają 4 gramy spiruliny by osiągnąć wyraźną poprawę ogólnej witalności oraz bardzo różnorodne, często spektakularne efekty lecznicze.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A (20-25 razy więcej niż w marchewce) B1, B2, B6, B12, E (trzy razy więcej niż w kiełkach zbóż), wapń, fosfor, magnez, żelazo (56 razy więcej niż w szpinaku i 25 razy więcej niż w surowej wątrobie wołowej), cynk, mangan, chrom, potas oraz selen, kwas gamma-linolenowy.

Działanie marakui:
– odtruwa organizmu
– wpływa na poprawę pamięci
– obniża nadwagę
– wzmacnia system immunologiczny
– pobudza zdolności regeneracyjne i autoterapeutyczne organizmu
– poprawia przemianę materii
– stabilizuje naturalną florę przewodu pokarmowego
– obniża poziom cholesterolu, działa przeciwrakowo
– zapobiega nadciśnieniu i chorobom serca

KIWI

ok. 60 kcal/100 g

Kiwi dojrzewa w umiarkowanym klimacie. Cenione jest nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej.

Czy wiesz, że…
– O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe.
– Norwescy naukowcy uważają, że kiwi może być naturalną alternatywą aspiryny w utrzymaniu układu krwionośnego bez skutków ubocznych.
– Kiwi znalazło też zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystywane są w kremach i maseczkach. Z kiwi produkowany jest również balsam do ust. Ponadto kiwi znajdziemy w szamponach, żelach do kąpieli i wielu innych kosmetykach.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B, C, E, K, potas, cynk, fosfor, magnez, wapń, sód, pektyny, kwas foliowy.

Działanie:
– wpływa na poprawę samopoczucia i działa kojąco na nerwy
– sprzymierzeniec gojenia się ran
– wzmacnia odporność organizmu na wszelkie infekcje (świetne na kaszel i astmę)
– hamuje apetyt na słodycze
– oczyszcza organizm z toksyn
– działa delikatnie przeczyszczająco i chroni przed zaparciami
– substancje zawarte w błonniku kiwi blokują powstawanie komórek rakowych
– chroni przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi

BANANY

ok.90 kcal/100g

Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.

Czy wiesz, że…
– Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
– Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
– Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
– Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
– Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.

Działanie banana:
– sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
– reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
– pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
– pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
– obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma –
– działanie przeciwbakteryjne
– pomocny w stwardnieniu tętnic
– pomocny w zapaleniach nerek

JABŁKO

ok. 50 kcal/100g

Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.

Czy wiesz, że…
– W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
– Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
– Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
– Jabłko powinno się spożywać na surowo!

Dostarczy Ci:
Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.

Działanie:
– korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
– przeciwdziała nowotworom
– poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
– leczy zaburzenia jelitowe
– zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
– obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
– zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
– stabilizuje poziom cukru we krwi
– „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień