< KATEGORIA: SOKI

vitalizing juice

skład: burak, marchew, pomarańcz, imbir

  300ml 400ml
wartość energetyczna [kcal] 142 185
białko [g] 1,4 1,8
tłuszcz [g] 0,4 0,5
węglowodany [g] 24 46
błonnik [g] 2,4 3,7
W SOKU VITALIZING JUICE ZNAJDZIESZ

BURAK

ok. 43 kcal/100 g

Czerwony burak jest bardzo popularnym warzywem. Jego walory zdrowotne przemawiają za tym, że jest on nieodzownym elementem każdego domowego ogródka.

Czy wiesz, że…
– Aby zachować wszystkie te właściwości buraka należy spożywać go na surowo.
– Amerykańscy naukowcy udowodnili, że zjedzenie buraka daje takie samo działanie jak słynna niebieska tabletka Viagry. Możemy stwierdzić, że burak to idealny afrodyzjak.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, C, E, P, wapń, magnez, żelazo, sód, potas, kwas foliowy oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.

Działanie:
– pomaga w leczeniu anemii
– wspomaga leczenie białaczki
– wzmacnia odporność organizmu
– znaczący w zwalczaniu nowotworów (również złośliwych)
– zapobiega zaparciom
– obniża ciśnienie krwi
– działa uspokajająco
– ułatwia trawienie

MARCHEWKA

ok. 28 kcal/100 g

Marchew jest warzywem obecnie uprawianym na całym świecie. Niegdyś była uprawiana jedynie w Europie, jednak w wyniku na duże zapotrzebowanie składników w niej zawartych, jej hodowla przybrała większego tempa.

Czy wiesz, że…
– Sok z marchwi w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla wątroby.
– Stosowana zewnętrznie w postaci soku łagodzi liszaje, suchość skóry, oparzenia i owrzodzenia, czyni skórę delikatną i działa odmładzająco.
– Najbardziej wartościowa dla organizmu jest marchew surowa, spożywana w postaci surówek, sałatek czy wyciśniętego z niej soku.
– W marchwi zawarta jest witamina A, które jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego powinniśmy jadać marchew lub pić z niej sok zawsze z odrobiną oliwy.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, mangan, miedź, cynk, kobalt, kwas foliowy, pektyny.

Działanie:
– ma korzystny wpływ na wzrok
– korzystnie oddziałuje na skórę, poprawia jej koloryt
– podnosi odporność organizmu
– zapobiega przedwczesnemu starzeniu się
– obniża poziom cholesterolu (surowa)
– zapobiega nowotworom płuc (gotowana)
– działa leczniczo w przypadkach nerwowości
– działa jako środek wykrztuśny (sok)
– reguluje pracę przewodu pokarmowego

POMARAŃCZA

ok. 45 kcal/100 g

Domem europejskiej pomarańczy jest Hiszpania. To dzięki niej w środku zimy, możemy poczuć upały Florydy i napić się soku pomarańczowego.

Czy wiesz, że…
– Pomarańcze nie są wskazane przy wrzodach żołądka.
– Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka krowiego.

Dostarczy Ci:
Witaminy: B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo.

Działanie pomarańczy:
– zwiększa odporność
– pomaga zwalczać wirusy
– pomaga w leczeniu astmy
– wzmaga płodność
– leczy awitaminozę
– ułatwia trawienie
– zapobiega anemii
– zapobiega zgadze i wzdęciom
– zapobiega osteoporozie
– obniża poziom cholesterolu we krwi
– zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka

IMBIR

ok. 50 kcal/100 g

Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada się przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.

Czy wiesz, że…
– OImbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Dostarczy Ci:
Wapń, magnez, fosfor, potas.

Działanie:
– pobudza układ odpornościowy
– niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
– rozgrzewa, działa napotnie
– działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
– przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
– przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
– pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
– pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)