< KATEGORIA: SOKI

mr. mango

skład: jabłko, mango (opcja z imbirem)

  300ml 400ml
wartość energetyczna [kcal] 185 244
białko [g] 1,2 1,6
tłuszcz [g] 1 1,3
węglowodany [g] 44 59
błonnik [g] 1,7 2,6
W SOKU MR. MANGO ZNAJDZIESZ

JABŁKO

ok. 50 kcal/100g

Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.

Czy wiesz, że…
– W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
– Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
– Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
– Jabłko powinno się spożywać na surowo!

Dostarczy Ci:
Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.

Działanie:
– korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
– przeciwdziała nowotworom
– poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
– leczy zaburzenia jelitowe
– zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
– obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
– zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
– stabilizuje poziom cukru we krwi
– „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień

MANGO

ok. 60 kcal/100 g

Mango nazywany jest owocem bogów. Ten owoc o wysoce dietetycznych właściwościach dojrzewa głównie w Indiach. W naszej tradycji uważane jest za owoc z najwyższej półki, ze względu na swój przyjemny smak, zapach i żółto-pomarańczowy kolor.

Czy wiesz, że…
– Mango jest smaczniejsze, gdy schłodzi się przez jakiś czas w lodówce.
– Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym ponieważ doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, wapń, potas, magnez, żelazo, sód, błonnik, sole mineralne.

Działanie:
– wspomaga odchudzanie
– pomaga utrzymać letnią opaleniznę
– dodaje energii
– chroni przed wczesnym starzeniem się
– redukuje komórki nowotworowe

IMBIR

ok. 50 kcal/100 g

Większość Azjatów nie wyobraża sobie życia bez imbiru, stosują go prawie do wszystkiego. Jest to podstawowy składnik do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Kiedy tylko dopada się przeziębienie, sięgnij po imbir, dodając go np. do herbaty.

Czy wiesz, że…
– OImbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Dostarczy Ci:
Wapń, magnez, fosfor, potas.

Działanie:
– pobudza układ odpornościowy
– niszczy wirusy, działa przeciwzapalnie
– rozgrzewa, działa napotnie
– działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo
– przeciwdziała chorobie lokomocyjnej (niweluje mdłości)
– przeciwdziała wzdęciom, obniża poziom cholesterolu
– pobudza pracę serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy
– pomaga zwalczyć bóle brzucha (zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych)