< KATEGORIA: SOKI

kiwi mix

skład: jabłko, banan, kiwi, truskawka

  300ml 400ml
wartość energetyczna [kcal] 176 234
białko [g] 1,6 2,3
tłuszcz [g] 1,1 1,5
węglowodany [g] 42 56
błonnik [g] 1,9 3,3
W SOKU KIWI MIX ZNAJDZIESZ

JABŁKO

ok. 50 kcal/100g

Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.

Czy wiesz, że…
– W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
– Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
– Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
– Jabłko powinno się spożywać na surowo!

Dostarczy Ci:
Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.

Działanie:
– korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
– przeciwdziała nowotworom
– poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
– leczy zaburzenia jelitowe
– zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
– obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
– zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
– stabilizuje poziom cukru we krwi
– „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień

BANAN

ok.90 kcal/100g

Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.

Czy wiesz, że…
– Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
– Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
– Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
– Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
– Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.

Działanie:
– sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
– reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
– pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
– pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
– obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma –
działanie przeciwbakteryjne
– pomocny w stwardnieniu tętnic
– pomocny w zapaleniach nerek

KIWI

ok. 60 kcal/100 g

Kiwi dojrzewa w umiarkowanym klimacie. Cenione jest nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej.

Czy wiesz, że…
– O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe.
– Norwescy naukowcy uważają, że kiwi może być naturalną alternatywą aspiryny w utrzymaniu układu krwionośnego bez skutków ubocznych.
– Kiwi znalazło też zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystywane są w kremach i maseczkach. Z kiwi produkowany jest również balsam do ust. Ponadto kiwi znajdziemy w szamponach, żelach do kąpieli i wielu innych kosmetykach.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B, C, E, K, potas, cynk, fosfor, magnez, wapń, sód, pektyny, kwas foliowy.

Działanie:
– wpływa na poprawę samopoczucia i działa kojąco na nerwy
– sprzymierzeniec gojenia się ran
– wzmacnia odporność organizmu na wszelkie infekcje (świetne na kaszel i astmę)
– hamuje apetyt na słodycze
– oczyszcza organizm z toksyn
– działa delikatnie przeczyszczająco i chroni przed zaparciami
– substancje zawarte w błonniku kiwi blokują powstawanie komórek rakowych
– chroni przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi

TRUSKAWKA

ok. 36 kcal/100 g

Kiedy tylko zobaczymy truskawki na straganach, Możemy jednoznacznie stwierdzić że nadchodzą ciepłe dni, gdyż większość z nas uważa je za symbol lata. Obecnie truskawka jest jednym z najpopularniejszych owoców, jednak kiedyś uchodziła za rarytas europejskich dworów.

Czy wiesz, że…
– Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty.
– Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, jak chrzan, czosnek czy cebula.
– Cierpiącym na bezsenność dobrze zrobi przed snem niewielka porcja truskawek, gdyż zawierają one brom, który w doskonały sposób ułatwia zasypianie.
– Truskawka może być stosowana jako doskonały wzmacniacz zębów, wystarczy rozetrzeć ją na dziąsłach oraz zębach i potrzymać tak kilkanaście minut.
– W dawnych czasach uważano, że truskawki są dobre tylko dla mężczyzn, a kobietom przynoszą nieszczęście.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, PP, C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, sole organiczne, pektyny, makro i mikroelementy.

Działanie:
– wpływa odświeżająco na urodę i włosy
– chroni przed anemią (istotna w diecie kobiet)
– jest krwiotwórcza i wzmacnia nasz organizm
– poprawia przemianę materii, odkwasza organizm, wpływa na naturalną florę bakteryjną
– wzmacnia kości i zęby
– poprawia pracę mięśni
– sprzymierzeniec w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi