< KATEGORIA: SMOOTHIES

sweet nut

skład: banan, masło orzechowe, pomarańcza, jogurt

Nadeszła nowa era smaków! Wyobrażałeś sobie połączenie kwaskowatości pomarańczy, słodyczy banana i miodu z lekko słonym masłem orzechowym? A to wszystko zalane aksamitnym jogurtem? Ten smak musisz wypróbować! Satysfakcja gwarantowana!

  300ml 400ml
wartość energetyczna [kcal] 354 418
białko [g] 10,3 12,9
tłuszcz [g] 12,3 13,4
węglowodany [g] 52,3 63,4
błonnik [g] 4 4,6
W SMOOTHIE SWEET NUT ZNAJDZIESZ

BANAN

ok.90 kcal/100g

Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.

Czy wiesz, że…
– Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
– Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
– Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
– Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
– Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.

Działanie:
– sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
– reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
– pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
– pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
– obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma –
działanie przeciwbakteryjne
– pomocny w stwardnieniu tętnic
– pomocny w zapaleniach nerek

MASŁO ORZECHOWE

ok. 600 kcal/100g

Jednym z bardziej unikalnych w świecie i typowo holenderskich produktów jest pindakaas w Polsce znany pod nazwą masło orzechowe choć poprawniej powinno się nazywać masło arachidowe.

Czy wiesz, że…
– Według anegdoty, masło orzechowe wynalazł w XIX wieku lekarz, jako smaczny substytut mięsa dla osób bezzębnych,
– Orzeszki ziemne, z których wytwarza się masło, należą do tej samej rodziny, co groch, fasola oraz soczewica i mają podobne do nich wartości odżywcze, a jednocześnie nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach podobnych, jak orzech włoski i migdałowiec..

Dostarczy Ci:
wit. E, niacyna, fosfor, magnez, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wartościowe białko, błonnik

Działanie:
– obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiegniesz miażdżycy i chorobom układu krwionośnego.
– chroni przed rakiem jelita grubego
– orzechy pomagaja zwalczać infekcję w organizmie
– zwalcza otyłość
– niweluje zmarszczki

POMARAŃCZA

ok. 45 kcal/100g

Domem europejskiej pomarańczy jest Hiszpania. To dzięki niej w środku zimy, możemy poczuć upały Florydy i napić się soku pomarańczowego.

Czy wiesz, że…
– Pomarańcze nie są wskazane przy wrzodach żołądka.
– Dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka krowiego.

Dostarczy Ci:
Witaminy: B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo.

Działanie:
– zwiększa odporność
– pomaga zwalczać wirusy
– pomaga w leczeniu astmy
– wzmaga płodność
– leczy awitaminozę
– ułatwia trawienie
– zapobiega anemii
– zapobiega zgadze i wzdęciom
– zapobiega osteoporozie
– obniża poziom cholesterolu we krwi
– zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka

JOGURT NATURALNY

ok. 60 kcal/100g

Jak powstaje jogurt i co go odróżnia od mleka? Jogurt powstaje z mleka w procesie fermentacji, przy udziale witaminy B12. W głównej mierze jogurt naturalny wzbogacony jest w szczepy bakterii, którym zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne, a które nie występują w powszechnym mleku.

Czy wiesz, że…
– Jogurt znany jest przede wszystkim jako doskonały probiotyk, jest doskonałym uzupełnieniem diety, zwłaszcza po długotrwałej kuracji antybiotykowej.
– Jogurt ma znacznie wyższą zawartość białka niż mleko, jest ono łatwostrawne, ponieważ bakterie podczas produkcji częściowo je rozłożyły.
– Jedna porcja jogurtu to jedynie 150 kalorii, dlatego też zaleca się go osobom walczącym z nadwagą lub otyłością (dotyczy jogurtu naturalnego, nie smakowego!).
– Jogurt nałożony w formie maski na twarz przywraca jej wilgotność i gładkość, nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A i B, fosfor, magnez, wapń, jod, potas, cynk, wysokowartościowe białko.

Działanie:
– korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego
– wzmaga działanie układu odpornościowego
– wzmaga siły witalne organizmu
– wzmacnia kości
– poprawia stan skóry
– łagodzi objawy PMS u kobiet
– pomaga łagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego
– zmniejsza poziom cholesterolu we krwi