< KATEGORIA: SMOOTHIES

mango song

skład: mango, banan,100% sok jabłkowy, jogurt

Chciałbyś coś bardziej sytego, ale w miarę orzeźwiającego? Idealny dla ciebie będzie smoothie Mango Song. Soczyste jabłko i egzotycznie kwaskowate mango daje orzeźwienie, a puszysty banan i jogurt sprawiają, że możesz zastąpić tym smoothie każdy posiłek. To doskonałe połączenie, które daje efekt, jakiego oczekiwałeś. Sprawdź to!

  300ml 400ml
wartość energetyczna [kcal] 220 285
białko [g] 3,8 5,3
tłuszcz [g] 1,8 2,6
węglowodany [g] 49 62,7
błonnik [g] 3 3,4
W SMOOTHIE MANGO SONG ZNAJDZIESZ

MANGO

ok. 60 kcal/100 g

Mango nazywany jest owocem bogów. Ten owoc o wysoce dietetycznych właściwościach dojrzewa głównie w Indiach. W naszej tradycji uważane jest za owoc z najwyższej półki, ze względu na swój przyjemny smak, zapach i żółto-pomarańczowy kolor.

Czy wiesz, że…
– Mango jest smaczniejsze, gdy schłodzi się przez jakiś czas w lodówce.
– Dzięki zawartości witamin C i E – wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym ponieważ doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, wapń, potas, magnez, żelazo, sód, błonnik, sole mineralne.

Działanie:
– wspomaga odchudzanie
– pomaga utrzymać letnią opaleniznę
– dodaje energii
– chroni przed wczesnym starzeniem się
– redukuje komórki nowotworowe

BANAN

ok.90 kcal/100g

Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.

Czy wiesz, że…
– Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
– Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
– Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
– Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
– Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.

Działanie:
– sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
– reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
– pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
– pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
– obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma –
działanie przeciwbakteryjne
– pomocny w stwardnieniu tętnic
– pomocny w zapaleniach nerek

JABŁKO

ok. 50 kcal/100g

Owoc, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Mawia się, że zjedzenie przynajmniej jednego jabłka ogranicza wizyty u lekarza. Dlatego nie należy zwlekać – jedz jedno jabłko rano dla urody, a wieczorem drugie dla dobrego zdrowia.

Czy wiesz, że…
– W Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców.
– Największym dobrodziejstwem pochodzącym z tego owocu jest błonnik w postaci pektyn, którego najwięcej występuje w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego sok powinno się wyciskać z całego jabłka!
– Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła.
– Jabłko powinno się spożywać na surowo!

Dostarczy Ci:
Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod.

Działanie:
– korzystnie wpływa na włosy i paznokcie
– przeciwdziała nowotworom
– poprawia przemianę materii, zmniejsza apetyt
– leczy zaburzenia jelitowe
– zwalcza przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
– obniża poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
– zmniejsza napięcia psychiczne oraz bóle reumatyczne
– stabilizuje poziom cukru we krwi
– „Przyjaciel serca” – działa wzmacniająco na jego mięsień

JOGURT NATURALNY

ok. 60 kcal/100g

Jak powstaje jogurt i co go odróżnia od mleka? Jogurt powstaje z mleka w procesie fermentacji, przy udziale witaminy B12. W głównej mierze jogurt naturalny wzbogacony jest w szczepy bakterii, którym zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne, a które nie występują w powszechnym mleku.

Czy wiesz, że…
– Jogurt znany jest przede wszystkim jako doskonały probiotyk, jest doskonałym uzupełnieniem diety, zwłaszcza po długotrwałej kuracji antybiotykowej.
– Jogurt ma znacznie wyższą zawartość białka niż mleko, jest ono łatwostrawne, ponieważ bakterie podczas produkcji częściowo je rozłożyły.
– Jedna porcja jogurtu to jedynie 150 kalorii, dlatego też zaleca się go osobom walczącym z nadwagą lub otyłością (dotyczy jogurtu naturalnego, nie smakowego!).
– Jogurt nałożony w formie maski na twarz przywraca jej wilgotność i gładkość, nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A i B, fosfor, magnez, wapń, jod, potas, cynk, wysokowartościowe białko.

Działanie:
– korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego
– wzmaga działanie układu odpornościowego
– wzmaga siły witalne organizmu
– wzmacnia kości
– poprawia stan skóry
– łagodzi objawy PMS u kobiet
– pomaga łagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego
– zmniejsza poziom cholesterolu we krwi