< KATEGORIA: FIT FOOD

crunchy

skład: musli crunchy, jogurt, ananas, banan, kiwi (opcja z miodem)

  300ml
wartość energetyczna [kcal] 420
białko [g] 12,2
tłuszcz [g] 11,76
węglowodany [g] 65,5
błonnik [g] 6,4
W FITFOOD CRUNCHY ZNAJDZIESZ

CRUNCHY

ok. 400 kcal/100g

Crunchy orzechowe to pożywna, wyjątkowo chrupka mieszanka płatków poddanych procesowi prażenia.

Dostarczy Ci:
Witaminy z grupy B, D, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk.

Działanie marakui:
– pozytywnie wpływa na zrównoważenie i regenerację flory jelitowej
– wspomaga układ pokarmowy
– zapewnia poczucie sytości
– działa ochronnie na serce
– wspomaga funkcjonowanie mózgu i systemu hormonalnego
– obniża poziom cholesterolu
– dostarcza niezbędnej porcji białka

JOGURT NATURALNY

ok. 60 kcal/100g

Jak powstaje jogurt i co go odróżnia od mleka? Jogurt powstaje z mleka w procesie fermentacji, przy udziale witaminy B12. W głównej mierze jogurt naturalny wzbogacony jest w szczepy bakterii, którym zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne, a które nie występują w powszechnym mleku.

Czy wiesz, że…
– Jogurt znany jest przede wszystkim jako doskonały probiotyk, jest doskonałym uzupełnieniem diety, zwłaszcza po długotrwałej kuracji antybiotykowej.
– Jogurt ma znacznie wyższą zawartość białka niż mleko, jest ono łatwostrawne, ponieważ bakterie podczas produkcji częściowo je rozłożyły.
– Jedna porcja jogurtu to jedynie 150 kalorii, dlatego też zaleca się go osobom walczącym z nadwagą lub otyłością (dotyczy jogurtu naturalnego, nie smakowego!).
– Jogurt nałożony w formie maski na twarz przywraca jej wilgotność i gładkość, nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A i B, fosfor, magnez, wapń, jod, potas, cynk, wysokowartościowe białko.

Działanie:
– korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego
– wzmaga działanie układu odpornościowego
– wzmaga siły witalne organizmu
– wzmacnia kości
– poprawia stan skóry
– łagodzi objawy PMS u kobiet
– pomaga łagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego
– zmniejsza poziom cholesterolu we krwi

ANANASY

ok. 45 kcal/100g

Ananasy dojrzewają w Ameryce Południowej. To właśnie tam spotkamy ten słodki i aromatyczny owoc, a przede wszystkim bardzo zdrowy i nie tuczący.

Czy wiesz, że…
– Niedojrzałe owoce i sok z liści są absolutnie zakazane kobietom ciężarnym, mogą bowiem spowodować poronienie.
– Ananasy są wskazane w trakcie odchudzania, zawierają bowiem mało tłuszczy i kalorii, a dużo wody i enzymów ułatwiających spalane tłuszczu.
– Osoby cierpiące na wrzody żołądka nie powinny jeść niedojrzałych ananasów, ze względu na ich działanie zakwaszające.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, PP, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo.

Działanie:
– posiada enzymy, które spalają tłuszcze
– wywołuje uczucie sytości
– łagodzi ból gardła
– pomaga w walce z celulitem
– reguluje pracę przewodu pokarmowego (ułatwia trawienie)
– zwalcza infekcje przewodu moczowego
– działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo
– jest przydatny w leczeniu choroby wieńcowej (pomaga w rozpuszczeniu skrzepów)

BANAN

ok.90 kcal/100g

Banany rosną w strefie międzyzwrotnikowej. Są źródłem cennych węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu.

Czy wiesz, że…
– Banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!
– Dojrzałe banany mają sporo kalorii, bo aż 90 kcal na 100 g.
– Dzięki licznym wartościowym składnikom banany zmniejszają wrażliwość na negatywne bodźce. Dlatego powinny jadać je codziennie osoby narażone na stres oraz pesymiści. Dzięki nim mają szansę pogodniejszym okiem spojrzeć na życie.
– Dwa banany zapewniają Ci dawkę energii wystarczającą do tego, żeby przepracować 2,5 godziny.
– Banany pomagają też wszystkim, którzy zmagają się z głodem nikotynowym, dzięki znajdujących się w nich witaminom z grupy B oraz składnikom mineralnym.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy.

Działanie:
– sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
– reguluje poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
– pomaga przy odchudzaniu (jest sycący, więc hamuje apetyt)
– pomaga w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
– obniża poziom cholesterolu we krwi (obniża niebezpieczeństwo ataku serca)ma –
działanie przeciwbakteryjne
– pomocny w stwardnieniu tętnic
– pomocny w zapaleniach nerek

KIWI

ok. 60 kcal/100 g

Kiwi dojrzewa w umiarkowanym klimacie. Cenione jest nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej.

Czy wiesz, że…
– O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe.
– Norwescy naukowcy uważają, że kiwi może być naturalną alternatywą aspiryny w utrzymaniu układu krwionośnego bez skutków ubocznych.
– Kiwi znalazło też zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystywane są w kremach i maseczkach. Z kiwi produkowany jest również balsam do ust. Ponadto kiwi znajdziemy w szamponach, żelach do kąpieli i wielu innych kosmetykach.

Dostarczy Ci:
Witaminy: A, B, C, E, K, potas, cynk, fosfor, magnez, wapń, sód, pektyny, kwas foliowy.

Działanie:
– wpływa na poprawę samopoczucia i działa kojąco na nerwy
– sprzymierzeniec gojenia się ran
– wzmacnia odporność organizmu na wszelkie infekcje (świetne na kaszel i astmę)
– hamuje apetyt na słodycze
– oczyszcza organizm z toksyn
– działa delikatnie przeczyszczająco i chroni przed zaparciami
– substancje zawarte w błonniku kiwi blokują powstawanie komórek rakowych
– chroni przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi

MIÓD

ok. 330 kcal/100g

O dobroczynnych właściwościach miodu nie decydują jego pojedyncze składniki, ale ich umiejętne połączenie. Miód w połączeniu z cynamonem ma niezwykłe właściwości.

Czy wiesz, że…
– Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem.
– Miodu nie należy podawać dzieciom do 1-szego roku życia.
– Gdy kobieta nie może zajść w ciąże, lekarz zaleca jej zwiększenie ilości miodu i cynamonu w diecie- miód jest afrodyzjakiem.

Dostarczy Ci:
Niewielkie ilości witamin: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt, różnego typu enzymy, hormony.

Działanie:
– zabija bakterie
– podnosi odporność organizmu
– zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła
– działa korzystnie w astmie
– koi nerwy i działa nasennie
– eliminuje wypadanie włosów
– gwarantuje długowieczność
– pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu
– pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę)
– obniża ciśnienie krwi